Godaste bären odlar du själv!

Solmogna, nyplockade bär från egen odling smakar ljuvligt. Att våra vanliga trädgårdsbär är proppfulla med vitaminer, antioxidanter, kostfibrer och andra nyttigheter gör det hela ännu härligare. Vilken lycka då att det är så enkelt att odla bär!

Det enda du behöver för att komma igång är plantor, en solig odlingsplats, kompost eller liknande att förbättra jorden med, och så vatten förstås.

Friska, härdiga sorter av bärbuskar ger fantastisk skörd för minimal arbetsinsats. I din trädgårdsbutik vet de vilka sorter som fungerar bäst där du bor. Bärbuskar gör dessutom trädgården lummig och ombonad. De kan bilda häckar, rama in rabatter och köksträdgårdar, spaljeras mot väggar och helt ohämmat blandas med prydnadsväxter i olika planteringar.

Den årliga skötseln inskränker sig oftast till en lätt gallring av skott, en gödselgiva på våren och, vid behov, uppbindning. Är det torrt behöver du vattna för att bären ska bli stora och fina.

Satsa på det du gillar mest
Här kommer några förslag:

Björnbär har blivit mångas favorit, och undra på det. Nya, taggfria sorter ger massor av stora bär som smakar helt fantastiskt. Det är viktigt att vänta med att plocka bären tills de är riktigt välmogna och mjuka. Först då är den förnämliga smaken fullt utvecklad.

Trädgårdsblåbär är större och mognar under längre tid än skogens blåbär. Trädgårdsformerna växer också på buskar som är betydligt högre och betydligt mer produktiva. Lyckligtvis kan trädgårdsblåbär också, genom rätt sortval, ge dig allt du önskar i fråga om blåbärssmak. Plantera minst två sorter tillsammans för bättre skörd. Trädgårdsblåbär behöver en genomsläpplig, kemiskt sur jord med god vattenhållande förmåga för att trivas. Ett bra sätt är att odla blåbär i grov torv. Grundgödsla med naturgödsel vid plantering. Var sedan försiktig med gödsling. Håll torven jämnt fuktig, men inte blöt, gärna med hjälp av droppslang.

Hallon kan du i en stor del av landet plocka i egen trädgård från mitt på sommaren till långt in på hösten. Först mognar sorter av sommarhallon, sedan de härliga hösthallonen. De senare sätter främst bär på årsskotten. Därför mognar de senare än sommarhallon som utvecklas på fjolårsskott. Hallon kan bilda höga häckar och insynsskydd. Tänk bara på att plantorna skjuter rotskott. Att ha gräs som klipps regelbundet runt hallonlandet är en bra idé. Gräsklipparen håller även hallonskotten i schack.

Vinbär och krusbär finns både i buskform och uppstammade till små träd. Ett träd är lätt att plocka från och under kronan kan du plantera allåkerbär, smultron eller någon annan trevlig marktäckare.

Andra underbara trädgårdsbär är till exempel jordgubbar, björnbärshallon, havtorn, svarthallon, mullbär och saskatoon/bärhäggmispel.

Foto: Lars Torstensson/EPS