Höstplantera mera

Hösten är en perfekt planteringstid, både för dig och för växterna. Jorden är fuktig och lätt att gräva i. Luften är sval och luftfuktigheten hög. Det gör att nyplanterade växter i lugn och ro kan fokusera på att rota sig på sin nya växtplats. De slipper stressas av brännande sol och perioder av torka. Och det där med att skjuta skott och växa ovan mark är ändå inte aktuellt förrän till våren. För din del betyder höstplantering mindre passning med vatten jämfört med att plantera under vår eller sommar.

Njut i vår

När vårvärmen kommer kan du luta dig tillbaka och bara njuta. Dina växter är redan på plats och med rötter som letat sig ut i den omgivande jorden. Därför får de tidigast möjliga vårstart och betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jämfört med hur vårplanterade växter har det.
De höstplanterade hinner också växa sig större och snyggare redan första säsongen.

Bästa planteringstiden

Stora Planteringsveckan är en utmärkt planteringstid för nästan alla fleråriga växter och i hela landet. Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera i början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du plantera på vintern också. Det du bör vänta med till våren är egentligen bara växter som är på gränsen till härdiga där du bor.