Blogg

Här bjuder vi på inspiration och goda råd för din trädgård

28 augusti 2023

Vackra höstarrangemang i kruka

Höstarrangemang i kruka höjer intrycket av din altan eller entré. Anders Stålhand, ambassadör för Stora Planteringsveckan och Karina Brozinic, projektledare för SPV, visar hur man kan tänka kring att välja växter till och kombinera höstarrangemang för små och stora krukor. Med några smarta knep får du mer för pengarna, och kan återanvända flera av växterna i nästa års rabatter och kruka.

22 augusti 2023

Gör en löklasagne i höst!

Blomsterlökar som planteras lager på lager under hösten, kommer att växa tätt. Välj lökar som blommar olika tider på våren, så avlöser de varandra och du får en lång vårfägring. Testa i krukor eller i stor skala i rabatter. Löklasagne ger extra mycket blomning för små ytor. Anders Stålhand och Karina Brozinic visar hur man gör.

Anders Stålhand visar hur man planterar ett äppelträd på bästa sätt.

8 augusti 2023

Plantera och sköta ett äppelträd

Äppelträd är Årets höstfröjd 2023. Anders Stålhand visar hur man planterar ett äppelträd för bästa start. Goda råd om placering, jordförbättring och uppbindning. Om man uppbyggnadsbeskär och sköter om det får man ett levnadskraftigt starkt träd med mycket frukter.

1 augusti 2023

Äppelträd - Årets höstfröjd!

Äpplet är frukternas frukt! De rikgivande fruktträden har lång historisk användning i våra svenska trädgårdar. Med vackert vårflor och sortrikedom är den utsedd till Årets höstfröjd 2023 av Stora Planteringsveckan.

1 augusti 2023

Guide - så väljer du rätt äppelträd

Svenska äpplen smakar så gott för att det är gynnsamt att odla dem på våra breddgrader. De får mycket dagsljus och nätterna är svala. Välj rätt sort utifrån era förutsättningar. Ta även hänsyn till vilken kvalitet ni önskar – storlek är viktigt om du bara har en balkong eller liten trädgård. När ska frukterna mogna? Ska äpplena lagras?

28 augusti 2022

Benved - Årets höstfröjd 2022!

Benved är en växtgrupp, som tåls att lyftas fram. Med sin mångfald av användningsområden och vackert varierande bladverk är den utsedd till Årets höstfröjd 2022 av Stora Planteringsveckan.

21 juli 2022

Pergola med klätterväxter ger skönaste skuggan

En pergola är ett sorts glest tak, som man kan klä in med klätterväxter för lummighet och skugga. De heta sommardagarna har vi alla upplevt behovet att lite skugga ute. Pergolan kan vara stor eller liten, placeras över en sittplats eller en gång.

Fundera på var du vill placera din pergola. Vilken funktion den ska ha – en lummig växtlighet över uteplatsen eller en spännande gång mellan olika trädgårdsrum. Välj växter utifrån dina odlingsförutsättningar. Om du vill ha grönska eller blomning? Du kanske t o m kan ha vindruvor.

31 maj 2022

Karina Brozinic är ny projektledare för Stora Planteringsveckan

Karina Brozinic tar över projektledarskapet för Stora Planteringsveckan efter Berit Haggren som valt att lämna av privata skäl.

Karina är trädgårdsingenjör med designinriktning. Hon driver eget konsultföretag med uppdrag framför allt inom trädgårdsmedia. Karina har bland annat varit Allt om Trädgårds webbredaktör och medverkat i Sveriges Radios Odla med Stadsgrönt. Kurser och föredrag om trädgård och trädgårdsdesign ingår också i verksamheten. Sitt eget odlarintresse får Karina utlopp för på kolonilotten ett stenkast från bostaden i Malmö. Karina är även ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård.

Foto: Caroline Göransson

6 september 2021

Karl Fredrik tipsar: Satsa på hållbara, fleråriga växter i krukplanteringar

Karl Fredrik Gustafsson älskar att inspirera andra. Ett av hans bästa tips inför hösten är att satsa på hållbara, tåliga perenner och vedartade växter i krukplanteringar för trappen, balkongen eller altanen.

– Det mesta kan växa i en kruka så länge du tänker på härdighet och anpassar krukans storlek efter växten. Hos oss i södra Sverige kan vi ha väldigt många fleråriga växter i kruka året om, det är fantastiskt, säger Karl Fredrik, medan han kombinerar en rosablommande hortensia med rödbladig hassel, mandeltörel och alunrot i en stor kruka.

Foto: Caroline Göransson

3 september 2021

Kärleksört är Årets höstfröjd 2021

Man kan inte annat än älska kärleksört. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört, Hylotelephium, är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

– Jag älskar kärleksört, den är underbar. Det finns en mängd olika fina sorter. De är torktåliga och blomvilliga och lika vackra när de står i knopp som när de blommat över, och däremellan har du den överdådiga blomningen, säger Karl Fredrik Gustafsson, florist, trädgårdsmästare, TV-profil och ambassadör för Stora Planteringsveckan.

Foto: Berit Haggren

28 augusti 2021

Trädgårdsveckor på Sofiero

Just nu och ända fram till 12 september pågår Trädgårdsveckorna på Sofiero. Det är alltid inspirerande att komma till den underbara parken och möta trädgårdarnas förvandling från årstid till årstid och från år till år. Men just nu finns det alltså extra mycket för oss trädgårdsnördar att ta in – och dessutom ovanligt många trevliga trädgårdsmänniskor att växla några ord med. Här kommer ett par axplock, hela programmet med mycket mer hittar du på Sofieros hemsida

Foto: Caroline Göransson

25 augusti 2021

Karl Fredrik planterar helst på hösten: "Det är bästa tiden och växterna är som vackrast"

Med värme och entusiasm inspirerar Karl Fredrik Gustafsson oss att ta ut svängarna och njuta av det vackra i livet. Han är florist, trädgårdsmästare, hyllad tv-profil och prisbelönt för sitt spännande, maximalistiska skapande med blommor och växter. För bästa resultat i trädgårdsprojekten väljer Karl Fredrik i första hand att plantera på hösten.

– Jag älskar höstplantering. Under Stora Planteringsveckan och hösten kan trädgårdsbranschen erbjuda de bästa perennerna, buskarna och träden som fått växa till sig hela säsongen. Det är fantastiskt, säger han.

Foto: Berit Haggren

10 augusti 2021

Mångfald håller växterna friska

Mångfald är bästa friskvården för trädgårdsväxterna. Såväl en mångfald av växtarter som av andra organismer, i och ovan jord, hjälper till att hålla växternas hälsa på topp. Målet är en naturlig balans där ingen art ges chansen att föröka sig ohämmat på andra arters bekostnad.

Många av de kryp du ser i trädgården är nyttodjur som förebygger och även bekämpar angrepp av skadegörare på dina växter. Det gör de genom att äta upp eller parasitera på arter som skadar växterna. När du skapar miljöer som nyttodjuren trivs i ger du dem också förutsättningar att aktivt bidra till att hålla dina växter friska. Önskemålen vad gäller miljö varierar så även här gäller mångfald. Du bygger grunden genom att plantera många olika växtarter i olika typer av växtmiljöer. Då kommer mycket av det andra på köpet.

Foto: Caroline Göransson

4 augusti 2021

Karl Fredrik och Petter är ambassadörer för Stora Planteringsveckan 2021

I Karl Fredriks och Petters privata trädgård på Eklaholm i Skåne har de planterat de allra flesta växterna på hösten. De tipsar också gärna andra om höstplanteringens fördelar, och i år är de stolta ambassadörer för Stora Planteringsveckan.

Ambassadörskapet innebär att paret kommer att synas i olika sammanhang och kanaler där de delar med sig av tips för att få en vacker trädgård. Att plantera på hösten är så klart ett av dem. Det är enklare, bättre för växterna och dessutom har Karl Fredrik och Petter, liksom kanske de flesta andra, mer tid att förverkliga sina trädgårdsdrömmar på hösten än under vår och sommar.

Foto: Minna Mercke Schmidt

27 augusti 2020

Vipphortensia är utsedd till Årets höstfröjd 2020

Vipphortensia excellerar i trädgården från sensommar till en bra bit in på hösten. De underbara blomställningarna lyser upp och höjer stämningen, likt lanternor under glada kvällar. Blommornas mjuka lyster är dessutom den perfekta matchen till höstperennernas färgkaskad. Vipphortensia, Hydrangea paniculata, är därför utsedd till Årets höstfröjd 2020.

Vipphortensia är en klassiker i svenska trädgårdar. En lättodlad, långlivad skönhet med lång blomningstid. Busken har en karaktär som passar fint både i gammaldags och moderna trädgårdar och såväl i den väldesignade rabatten som i vildare trädgårdspartier.



21 augusti 2020

Stora Planteringsveckan lanserar Årets höstfröjd

Årets höstfröjd är en växt som förgyller hösten och starkt bidrar till årstidens trädgårdslust och trädgårdsglädje. 

Hösten är bästa planteringstiden för fleråriga växter i trädgården. Men många trädgårdsägare besöker trädgårdsbutikerna främst på våren. Då är det lätt att falla för vårblommande skönheter, och lika lätt att missa några av höstens vackraste växter. För att uppmärksamma växter som höjer trädgårdsstämningen på hösten lanserar Stora Planteringsveckan Årets höstfröjd.

Foto: Berit Haggren

6 augusti 2020

Norrviken – 100 år av inspiration

Tänk vad värdefullt det är att vi har våra stora, öppna parker och trädgårdar att besöka, lära och inspireras av, leka och leva i. Ett tips är att kolla sidan Swedish Gardens. Där finns historia och annan information om 35 av Sveriges främsta anläggningar, som bara väntar på ditt besök.

Vi åkte till Norrvikens trädgårdar. Där har vi varit många gånger förut men det finns alltid något nytt att upptäcka i en park eller trädgård. Och just på Norrviken går utvecklingen just nu i ett rasande tempo.

Foto: Sandra Birgersdotter Ek

3 september 2019

"För oss är det här kunskapens vecka" Bosse Rappne

På lördag är det dags, Stora Planteringsveckan drar igång i trädgårdsbutiker över hela landet.

– För oss är det här kunskapens vecka. Hela personalstyrkan är på plats, taggade för att ge råd och svara på frågor, säger Bosse Rappne, Slottsträdgården Ulriksdal i Solna.

Bosse och hans företag är i gott sällskap. Från Luleå i norr till Trelleborg i söder kommer 138 trädgårdsbutiker att inspirera och sprida kunskap om allt som har med växter och trädgård att göra. Förutom egen personal har många butiker bokat in utomstående experter för föredrag och workshops. På flera håll satsar man också extra på barnen.

Foto: Pernilla Bergdahl

6 augusti 2019

Vinn tid i trädgården med höstplantering

För din egen, växternas och trädgårdens skull – plantera på hösten! Uppmaningen kommer från Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsjournalist, programledare och trädgårdsexpert.

– Det här är gammal kunskap. Förr var höstplantering en självklarhet, säger hon.
Fördelarna med att plantera buskar, träd och perenner på hösten är uppenbara menar Gunnel Carlson.

– Du vinner tid och får en större planta för pengarna redan första säsongen. Det är lätt att plantera på hösten när jorden är mjuk och fuktig, och det är bra för växterna. När våren kommer finns allt på plats, tillväxten drar igång tidigt och den där känslan av ”wow, nu börjar det” infinner sig utan att du behöver göra något.

Foto: Berit Haggren

9 juli 2019

Trädgårdsglädje på danska

Högsommar och trädgårdsinspirationen flödar, både i naturen och i trädgårdar! Riktigt maxat blir det på trädgårdsmässa. Vid sidan om kända engelska giganter i Garden Show-branschen, finns det många andra som också är värda en omväg. I midsommarhelgen gick Cph Garden 2019 av stapeln i Köpenhamn, arrangerad av det danska Haveselskabet.

Foto: Pernilla Bergdahl

5 april 2019

Gör som John Taylor – plantera på hösten

Slottsträdgårdsmästaren och tv-profilen John Taylor hör till dem som helst planterar sina trädgårdsväxter på hösten:
– Det är rätt tid för växterna och lättast för trädgårdsmästaren.

Det handlar om växtfysiologi och det handlar om väderlek, förklarar John Taylor. När växterna är på väg att gå i vila satsar de inte längre på tillväxt ovan jord. Däremot fortsätter rötterna att växa och utvecklas långt in på hösten.

– När sedan vårvärmen kommer har höstplanterade växter redan fäste i jorden och därmed tillgång till befintlig fukt. Därför kommer de igång tidigt och klarar vårens sol och torra perioder betydligt bättre än vårplanterade växter. Du behöver inte vattna lika mycket.

Foto: Blomqvists Plantskola

4 april 2019

Höstplantering bäst även i tufft klimat

Även i norr är höstplantering av fleråriga trädgårdsväxter att rekommendera. Det säger trädgårdsmästare Leif Blomqvist som driver plantskola och trädgårdsbutik i finska Österbotten.

– På hösten har vi årets största sortiment och årets bästa växtkvalitet. Växter som planteras på hösten hinner finna sig tillrätta innan vårvärmen kommer. Vi har också mer tid att informera och ge råd på hösten än under våren.

Produktionen i Leif Blomqvists plantskola är inriktad på växter som trivs under nordliga förhållanden och kunderna finns i alla de nordiska länderna. Leif har även skrivit en rad trädgårdsböcker där han ger råd om sortval och odling i norr.

I den egna trädgårdsbutiken är hösten högsäsong. Årets bästa försäljningsvecka är den andra veckan i september.

– På hösten har vi nya, fräscha växter från årets produktion och våra kunder lyckas allra bäst med sina höstplanterade projekt. I våra trakter har vi ofta torra försomrar. Växter som planteras på hösten är bättre rustade att möta den torkstress det innebär.

Foto: Berit Haggren

28 augusti 2018

Bästa trädgårdsväggen är en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rent av svänga runt och förvandlas till berså.

Klippt eller friväxande är en smaksak. Klippta häckar kan hållas smalare och tar därför mindre plats. De är suveräna som bakgrund till böljande perennrabatter, rosor och andra växter med mjuka former. Den friväxande häcken har en mjuk form i sig själv och blommar ofta vackert under någon del av året.

Låter du häcken växa sig hög skyddar den mot insyn och gör trädgården till ditt privata, gröna rum. En låg häck ramar in, men ger inte rumsverkan på samma sätt.

När det gäller växtval handlar det förstås om vad du tycker om, men också om vad som kan trivas just på den tänkta platsen. Tips och råd om arter och sorter får du i din trädgårdsbutik.

Foto: Berit Haggren

14 aug 2018

Lummig trädgård är lättast

Vill du ha en lättskött trädgård ska du fylla den med frodiga växter! Det kan låta som en paradox, men med rätt växtval är det alldeles sant. En lummig och frodig trädgård är dessutom härlig att vara i för både människor och djur.

Så här kan du tänka:

Gör i ordning lite större planteringsytor och samla växterna där. Då kan du komponera ihop dem till en vacker, lummig helhet där det alltid finns något att njuta av. Enstaka växter hit och dit blir splittrat. Står de i gräsmattan innebär de dessutom extra pyssel när du ska köra runt dem med gräsklipparen.

Platser för större planteringsytor kan vara vid infarten till huset – en lummig entré är alltid trevligt – eller som inramning av gräsmattan. Använd planteringsytan till att runda av gräsmattans hörn om du vill. En gräsmatta kan lika gärna vara rund som fyrkantig.

En lättskött plantering bygger på att du väljer rätt växter, att du låter marktäckare klä in jorden och att du gör ett gott jobb vid anläggningen. Rätt växter är framför allt friska växter som trivs i den jord och med de ljusförhållanden som finns på den plats där de ska planteras. Då blir de vackra och växer bra utan en massa pyssel från din sida. Naturligtvis ska det också vara växter som du gillar. Det finns massor att välja bland, oavsett vilka förhållanden du har hos dig.

Foto: Berit Haggren

3 aug 2018

Fixa skönaste skuggan med växter

Under sommarens värmeböljor blir det väldigt tydligt hur viktigt det är med skuggiga partier i trädgården. Visst är det skönt med sol, men inte alltid och inte när extremhettan slår till. Den behagligaste skuggan fixar du med växter.

Plantera träd

Under lätta trädkronor är det friskt, svalt och lite dunkelt. Betydligt härligare än under ett parasoll eller en markis. Ett uppvuxet träd på tomten är bland annat därför en fantastisk tillgång. Träd som bildar ett tak över någon del av trädgårdsrummet gör också susen för hela trädgårdens utseende och proportioner. En sådan trädgård blir lummigare och mer ombonad, och känns faktiskt rymligare hur konstigt det än kan låta. Har du inget träd finns det numera ett stort sortiment i trädgårdshandeln, både för små och stora trädgårdar. Vill du ha resultat snabbt går många träd att beställa i stora storlekar. Storvuxna buskar kan vara ett alternativ.

Foto: EPS/Lars Torstensson

15 juli 2018

Godaste bären odlar du själv!

Solmogna, nyplockade bär från egen odling smakar ljuvligt. Att våra vanliga trädgårdsbär är proppfulla med vitaminer, antioxidanter, kostfibrer och andra nyttigheter gör det hela ännu härligare. Vilken lycka då att det är så enkelt att odla bär!

Det enda du behöver för att komma igång är plantor, en solig odlingsplats, kompost eller liknande att förbättra jorden med, och så vatten förstås.

Friska, härdiga sorter av bärbuskar ger fantastisk skörd för minimal arbetsinsats. I din trädgårdsbutik vet de vilka sorter som fungerar bäst där du bor. Bärbuskar gör dessutom trädgården lummig och ombonad. De kan bilda häckar, rama in rabatter och köksträdgårdar, spaljeras mot väggar och helt ohämmat blandas med prydnadsväxter i olika planteringar.

Den årliga skötseln inskränker sig oftast till en lätt gallring av skott, en gödselgiva på våren och, vid behov, uppbindning. Är det torrt behöver du vattna för att bären ska bli stora och fina.

Foto: Berit Haggren

10 juni 2018

Välj ros nu – plantera i höst!

Nu blommar ljuvliga rosor över hela landet så passa på att njuta av dem till max! En bra idé är att besöka någon av landets öppna rosenträdgårdar och rosarier. Där kan du se hur en mängd olika rosor ser ut, känna deras dofter och välja ut dina egna favoriter. På flera håll arrangeras också rosdagar under sommaren, ofta med experter på plats.

Ett tips är att skriva upp namnen på dina favoriter direkt när du ser dem och be din trädgårdsbutik ta hem dem till hösten. Det är nämligen den allra bästa tiden för rosplantering. Under hösten drar rosorna ner på tillväxten ovan jord för att istället satsa på rottillväxt. Den naturliga fuktigheten gör också höstplantering enkelt för dig, du behöver inte passa med vatten på samma sätt som vid vår- eller sommarplantering.