Benved - Årets höstfröjd 2022

Benved är en växtgrupp, som tåls att lyftas fram. Med sin mångfald av användningsområden och vackert varierande bladverk är den utsedd till Årets höstfröjd 2022 av Stora Planteringsveckan.

– Om man har ett fult staket, kan en benved täcka den på ett par år. Den går även att beskära utan bekymmer, säger Gunnel Carlson, trädgårdsförfattare och en av årets ambassadörer för Stora Planteringsveckan.

 

Det är speciellt de vintergröna och klättrande arterna i släktet, som lämpar sig för detta. Och här kan sorterna skilja sig i färg och teckningar på bladen. Vitvariegerade, samt lime och gulgröna bladverk lyser upp mörka hörn. De klättrande arterna kan även med fördel användas som krypande marktäckare, och också beskäras till täta, låga häckar.

 

– Benved tål de flesta lägen, både ljus och skugga, säger Karl Fredrik Gustafsson, en annan folkkär trädgårds-personlighet och ambassadör för Stora Planteringsveckan.

 

Han visar förtjust upp de dekorativa frukterna, som hänger likt karminröda smycken på några av de lövfällande höga buskarna. Dessa arter skiftar färg på hösten, från gyllene gult till olika röda nyanser. De gör inte mycket väsen av sig på våren – kanske därför man missar dem i trädgårdsbutikerna. Värd att lyfta fram är den svenskproducerade ‘Evert’ E, en mycket vacker, tacksam och tålig sort ur E-plantsortimentet. Den vingade benveden, med sina fantastiska och unika chockrosa höstfärger, är inte heller något man missar en höstdag! Den tål att stå som blickfång på framsidan av huset.

 

Vidare visar Karl Fredrik hur lågväxande benved går utmärkt att kombinera med annan höstfägring i krukor, för både entréer och balkonger. Likväl kan en solitär buske göra sig i en större kruka.

Juryns hela motivering lyder som följer:

Benved personifierar höstfröjd i ordets rätta bemärkelse! Flera av de bladfällande arterna låter andra plantor stå i fokus – medan de på säsongsfinalen slår till med all sin höstprakt av magnifika färger och iögonfallande frukter. Vintergröna benved har ett väldigt dekorativt bladverk året om, och de klängande arterna erbjuder ytterligare en dimension av användningsområden. Lättodlade och variationsrika har de därför utsetts till Årets höstfröjd 2022.

Fakta

I Sverige odlas ett tiotal arter och många namnssorter av benvedssläktet, Euonymus, på friland. Många är härdiga upp till zon 4 eller 5. Benved finns i olika former från buskar och småträd, upprätta, krypande och klättrande. En del är vintergröna och andra lövfällande med en lysande höstfärg.

 

Benved är lättodlad

Benved kräver inte så mycket skötsel. De trivs i vanlig, god trädgårdsjord, men de uppskattar om man myllar ner kompost och tillför lite kogödsel på våren. Det går bra i både sol och skugga, men bästa höstfärgen få de lövfällande arterna i sol och halvskuggiga lägen. I torrare lägen kan de lättare angrips av skadedjur, vilket man undviker genom att just jordförbättra med organiskt material och vattna under torra perioder. Klätterbenved blir fin i allt från full sol till skugga. 

 

Vanlig benved kan behöva viss underhållsbeskärning. Man gallrar då  bort några av de äldsta grenarna på vårvintern. Vingbenved, körsbärsbenved eller klätterbenved  behöver inte beskäras. Men man kan skära tillbaka dem under sommaren, om man tycker att de brer ut sig, eller för den delen vill formklippa dem täta.