Fina höstarrangemang i kruka

Höstarrangemang i kruka höjer intrycket av din altan eller entré. Anders Stålhand, ambassadör för Stora Planteringsveckan och Karina Brozinic, projektledare för SPV, visar hur man kan tänka kring att välja växter till och kombinera höstarrangemang.

Mycket för pengarna

För att få ut mesta möjliga effekt kan man köpa stora plantor. Och för att få ekonomi är tipset att kombinera de klassiska ”höstfröjdväxterna”, som oftast är prisvärda och man då kan köpa flera att fylla ut krukorna, och kombinera dessa med några dyrare perenna växter eller mindre buskar. Dessa kan man oftast övervintra och plantera ut i trädgården på våren. 

Man kan köpa glaserade utekrukor, som tål övervintring ute, att matcha varandra. Men det går även att matcha någon ny kruka, med krukor man redan har. Matcha liknande färger, men olika material och former. Korgar kan komplettera. Att återvinna rostiga kärl och krukor med patina är största trenden, så nytt och gammalt funkar fint. 

Läckra arrangemang som livar upp hösten i orange och röda toner. Det höga är amerikanskt blåbär, som finns i flera olika höjder och med olika höstskrud. Olika ljung kontrasterar med sina spiror mot de olika bladverken. Prydnadspaprikor är roliga inslag och finns även de i olika färger och former. Alunrot, papegojblad, murgröna och solhatt fyller krukorna. Notera hur bra det går att gruppera med olika krukmaterial. Den billigare terrakottakrukan binder ihop mellan den dyrare nya zinkkrukan och pumpan.

Tips för att lyckas

Lägg ut plantorna i deras krukor bredvid varandra i affären, för att få en uppfattning om vad som passar ihop och hur många man behöver. 

Oavsett om man samplanterar i en större kruka eller arrangerar med flera krukor, så är det bra att tänka på att få till något på höjden. Jobba med nivåer. För att få höjd använder man höga plantor som uppstammat, små buskar eller gräs med vippor. Dekorativa gräs finns det gott om på hösten, både perenna och ettåriga. Även en högre kruka i bakkanten ger samma effekt.

Vävarväxter är de som man har mycket av, de som fyller ut krukan. Där finns det mycket att välja på, både småblommigt och fina bladverk.

Ha gärna något som spiller över kanten och hänger. Det ger liv åt arrangemanget och mjukar upp om det upplevs för stelt. Murgröna i alla varianter är oslagbar. Den både är prisvärd, håller sig hela vintern och går att återbruka för jularrangemang och även vårens krukor.

Slutligen kan du komplettera dina arrangemang med några prydnadspumpor och lyktor.

 

Romantisk känsla som går i toner av rosa och silver. Liten kärleksört, olika ljung, marktäckande benved, silvernjurvinda, solhatt och murgröna. Kontrasterna är de mörka alunrotbladen och krukorna. I bakgrunden ett amerikanskt blåbär med sin höstfärg.

Film där Anders och Karina visar hur de planterar höstkrukor

Text och bild: Karina Brozinic
Film: SJE Film

Stora Planteringsveckan infaller 2-10 september. Hitta butik att besöka nära dig för roliga aktiviteter och erbjudanden!