Höstplantering bäst även i tufft klimat

Även i norr är höstplantering av fleråriga trädgårdsväxter att rekommendera. Det säger trädgårdsmästare Leif Blomqvist som driver plantskola och trädgårdsbutik i finska Österbotten.

– På hösten har vi årets största sortiment och årets bästa växtkvalitet. Växter som planteras på hösten hinner finna sig tillrätta innan vårvärmen kommer. Vi har också mer tid att informera och ge råd på hösten än under våren.

Produktionen i Leif Blomqvists plantskola är inriktad på växter som trivs under nordliga förhållanden och kunderna finns i alla de nordiska länderna. Leif har även skrivit en rad trädgårdsböcker där han ger råd om sortval och odling i norr.

I den egna trädgårdsbutiken är hösten högsäsong. Årets bästa försäljningsvecka är den andra veckan i september.

– På hösten har vi nya, fräscha växter från årets produktion och våra kunder lyckas allra bäst med sina höstplanterade projekt. I våra trakter har vi ofta torra försomrar. Växter som planteras på hösten är bättre rustade att möta den torkstress det innebär.

Höstsäsongen är lång och för de flesta växter gäller att de gärna kan planteras även sent på hösten. Men perenner, jordgubbar och stora barrväxter råder Leif Blomqvist sina kunder att plantera redan i augusti och första halvan av september.

– Vi har ganska styva lerjordar och perenner och jordgubbar som planteras senare än mitten av september riskerar att frysa upp under vintern. Stora barrväxter som planteras sent kan få det besvärligt på våren. Växtsäsongen här startar nämligen två veckor innan tjälen går ur jorden. Då behöver rotsystemet ha hunnit växa till sig för att kunna försörja växten med vatten.

Foto: Blomqvists Plantskola