Lummig trädgård är lättast

Vill du ha en lättskött trädgård ska du fylla den med frodiga växter! Det kan låta som en paradox, men med rätt växtval är det alldeles sant. En lummig och frodig trädgård är dessutom härlig att vara i för både människor och djur.

Så här kan du tänka:

Gör i ordning lite större planteringsytor och samla växterna där. Då kan du komponera ihop dem till en vacker, lummig helhet där det alltid finns något att njuta av. Enstaka växter hit och dit blir splittrat. Står de i gräsmattan innebär de dessutom extra pyssel när du ska köra runt dem med gräsklipparen.

Platser för större planteringsytor kan vara vid infarten till huset – en lummig entré är alltid trevligt – eller som inramning av gräsmattan. Använd planteringsytan till att runda av gräsmattans hörn om du vill. En gräsmatta kan lika gärna vara rund som fyrkantig.

En lättskött plantering bygger på att du väljer rätt växter, att du låter marktäckare klä in jorden och att du gör ett gott jobb vid anläggningen. Rätt växter är framför allt friska växter som trivs i den jord och med de ljusförhållanden som finns på den plats där de ska planteras. Då blir de vackra och växer bra utan en massa pyssel från din sida. Naturligtvis ska det också vara växter som du gillar. Det finns massor att välja bland, oavsett vilka förhållanden du har hos dig.

Form och färg

Oftast är det bättre att välja växter utifrån deras form och bladverk, än att titta på blomningen. En kombination av växter med olika former blir bäst. Fina bladverk håller stilen hela säsongen, medan blomningsperioden för de flesta växter är över på några veckor. Upptäck alla de olika bladfärger som finns. Rött, brunt, grönt, gult, blått och grått i otaliga nyanser som kan kombineras ihop till spännande, levande konstverk. Variera dessutom bladformer och strukturer. Barr och finflikigt är snyggast ihop med stora hela blad. En växt med riktigt läcker höstfärg kan vara värd att satsa på för den sakens skull. Vintergröna växter, stiliga grenverk och vacker bark kan du njuta av även på vintern.

Gör gärna en skiss av den yta du ska plantera, där du ritar in de växter du tänker dig. Klokt kan vara att börja med att välja ett vackert träd. Trädet ger höjd och karaktär. Det finns många fina små träd som passar där utrymmet är begränsat. Välj sedan buskar och en eller flera tätväxande, marktäckande perenner som får täcka all jord mellan de andra växterna. Finns ingen öppen jord blir det heller inget ogräs att tala om (under förutsättning att jorden var ogräsfri från början – detta är väldigt viktigt att den är!). Det finns helt enkelt ingen plats för det. Håll dig till ett begränsat antal olika växter och gör stora fält av dem du väljer, annars blir det lätt plottrigt. Pigga gärna upp med vårblommande lökar som får sticka upp ur marktäckningen.

Foto: Berit Haggren