Pergola med klätterväxter ger skönaste skuggan

En pergola är ett sorts glest tak, som man kan klä in med klätterväxter för lummighet och skugga. De heta sommardagarna har vi alla upplevt behovet att lite skugga ute. Pergolan kan vara stor eller liten, placeras över en sittplats eller en gång.

Att tänka på när man bygger pergola

En pergola bör vara tillräckligt stabil för att stå emot vinterstormar och vindar. Förankra stommen ordentligt i marken eller mot altanen. Bygget måste även kunna klara tyngden av fullvuxna plantor. Med det sagt, kan den i övrigt se ut precis hur som helst och av mängder av olika material. Det finns färdiga moduler att köpa i byggvaruhus, man kan anlita en snickare eller bygga en själv. Kolla först upp vilka byggregler som gäller. Vissa kommuner eller koloniområden kan kräva bygglov och har regler för placering och storlek.

Fundera på var du vill placera din pergola. Vilket syfta ska den ha? Ska den vara över uteplatsen, så får du genast en magiskt mysig plats att sitta under. Förutom en lummig växtlighet, kan man hänga belysning och amplar i pergolan. Ibland vill man kunna möbler fritt på altanen. Kanske ha solstolar ute ibland och duka för långbord andra gånger, då kanske man hellre vill skapa en till mindre uteplats för skugga, i en annan del av trädgården.

En pergola över en gång, skapar rumslighet och spänning. Den fungerar som rumsavdelare och leder dig mellan olika platser i trädgården. Det går finfint att placera en liten bänk inne i pergolan.

Beroende av vilken typ av växter du väljer, måste du även förse pergolan med klätterstöd för växterna. Vissa växter snurrar och häver sig själva upp och runt stolpar, vajrar och spaljéer. Några suger sig fast i underlaget. Andra måste man hjälpa, genom att leda och binda upp.

Välja klätterväxter för pergolan

Många har valt tak över sin uteplats, men missar man växterna, upplevs platsen som stel. Växter på höjden är lösningen. Klätterväxter klär in och gör uteplatsen lummig. Eftersom det är en pergola som ska stå för att skapa skugga, måste du välja växter som tål och älskar full sol.

I övrigt tar du hänsyn till vilka odlingsförutsättningar du har, så som vilken växtzon du bor i och vilken typ av jord du har.  Vill du bara ha grönska eller blomning? Du kanske bor i södra delarna av landet och kan ha något ätbart så som vindruvor, kiwi, minikiwi eller schisandra? Fråga i din trädgårdsbutik under Stora Planteringsveckan, så får du bästa råden för att få det precis så där drömmigt som när man är utomlands och sippar vin under druvorna som hänger ovanför huvudet!

Text: Karina Brozinic

Foto: Milada Vigerova och Taylor Simpson/Unsplash