Välj ros nu – plantera i höst!

Nu blommar ljuvliga rosor över hela landet så passa på att njuta av dem till max! En bra idé är att besöka någon av landets öppna rosenträdgårdar och rosarier. Där kan du se hur en mängd olika rosor ser ut, känna deras dofter och välja ut dina egna favoriter. På flera håll arrangeras också rosdagar under sommaren, ofta med experter på plats.

Ett tips är att skriva upp namnen på dina favoriter direkt när du ser dem och be din trädgårdsbutik ta hem dem till hösten. Det är nämligen den allra bästa tiden för rosplantering. Under hösten drar rosorna ner på tillväxten ovan jord för att istället satsa på rottillväxt. Den naturliga fuktigheten gör också höstplantering enkelt för dig, du behöver inte passa med vatten på samma sätt som vid vår- eller sommarplantering.

Det finns rosor för (nästan) alla smaker, alla trädgårdar och för en rad olika funktioner. Vill du ha något som svingar sig upp i träden, klär in bågar och portaler med grönska och doftande blommor, eller som täcker en vägg? Kolla bland klätterrosorna! Bland buskrosorna hittar du överdådigt blommande sorter för plantering i ensamt majestät, till blandade planteringar eller varför inte till en ljuvligt blommande häck? Det finns också massor av rosor för de underbaraste av rabatter, och även för marktäckning.

Många rosor gillar att växa i god jord med riktigt bra vatten- och näringstillgång. Men väldigt många nöjer sig med betydligt mindre. En del rosor är till och med ytterst anspråkslösa – tänk på var i naturen du hittar vildrosor.

Vill du locka insekter till din trädgård ska du välja rosor med enkla blommor. De bjuder på mest nektar och pollen. Det är också främst sådana sorter som utvecklar vackra nypon efter blomningen.

Foto: Berit Haggren