Fixa skönaste skuggan med växter

Under sommarens värmeböljor blir det väldigt tydligt hur viktigt det är med skuggiga partier i trädgården. Visst är det skönt med sol, men inte alltid och inte när extremhettan slår till. Den behagligaste skuggan fixar du med växter.

Plantera träd

Under lätta trädkronor är det friskt, svalt och lite dunkelt. Betydligt härligare än under ett parasoll eller en markis. Ett uppvuxet träd på tomten är bland annat därför en fantastisk tillgång. Träd som bildar ett tak över någon del av trädgårdsrummet gör också susen för hela trädgårdens utseende och proportioner. En sådan trädgård blir lummigare och mer ombonad, och känns faktiskt rymligare hur konstigt det än kan låta. Har du inget träd finns det numera ett stort sortiment i trädgårdshandeln, både för små och stora trädgårdar. Vill du ha resultat snabbt går många träd att beställa i stora storlekar. Storvuxna buskar kan vara ett alternativ.

Bygg en pergola

Du kan förstås också fixa skugga genom att bygga en pergola. I en riktigt liten trädgård kan även en sådan fungera som tak, en avgränsning uppåt. I större trädgårdar blir pergolan ett eget trädgårdsrum. När den klätts in av klätterrosor, vildvin, klematis eller vad du nu väljer har du en ljuvlig lövsal och en underbar plats att vara på.

Lek med ljus

Har du tänkt på hur upplevelsen av en trädgård påverkas av spelet mellan sol och skugga? En trädgård som helt och hållet badar i sol blir lätt intetsägande. Med skuggspel och växlingar mellan ljus och mörker kan nästan vilken tomt som helst bli intressant.

Foto: Berit Haggren