Plantering och skötsel av äppelträd

Äppelträd är Årets höstfröjd 2023. Anders Stålhand visar hur man planterar ett äppelträd för bästa start. Goda råd om placering, jordförbättring och uppbindning. Om man uppbyggnadsbeskär och sköter om det får man ett levnadskraftigt starkt träd med mycket frukter.

Förberedelser innan planteringen

Vattna igenom rotklumpen innan planteringen. Allra bäst är att ta upp plantan ur krukan och ställa den i en vattenfylld hink en timme före plantering. Köp en eller flera störar, samt material för uppbindning (läs stycket om uppbinding för att välja rätt). Du behöver även hammare och spik för att fästa uppbindningen.

Plantering av äppelträd

Gräv en grop som är lika djup som rotklumpen och ca en meter i diameter. Ofta behöver man jordförbättra om marken är kompakt eller näringsfattig. Lyft ur den befintliga jorden i en skottkärra, rensa från ogräs, och blanda upp hälften med kompostjord eller planteringsjord. Trädet ska inte placeras djupare än det stått i krukan, men gräv gärna lite djupare och fyll på med den färdigblandade jorden. Det är t o m en fördel om rotklumpen petar upp en bit ovan marken, speciellt om det är kompakt lerjord. Då kan rötterna lättare andas och vatten rinna bort från stammen. Fyll gropen till hälften med jord och vattna, fyll resterande jord och tryck till lätt.

Tips: Har ni problem med vattensork kan gropen först fodras med ogalvat hönsnät.

Binda upp och ge stöd

Ett ungt nyplanterat träd har inget etablerat rotsystem, och kan därför lätt välta eller bli växa snett. En stör att stödja sig mot, hjälper. Om det blåser mycket på platsen, eller om det är en större planta, kan man satsa på två eller tre störar. Välj oimpregnerat trä, för ekologisk odling. Förbered planteringen genom att ha störar och band redo. Det finns olika typer av band att binda upp med – plast, gummi och juteband. Det senaste håller i ca två säsonger och riskerar inte att strypa trädet.

Stören slås ner bredvid rotklumpen, men se till att inte skada rötterna. Se filmen, som visar hur Anders spikar fast jutebandet och virar det för rätt avstånd och stabilitet. Stödet ska stå kvar ca två år.

Skötsel de första tio åren

Vattna kontinuerligt första växtsäsongen, ibland även andra säsongen. I början av året börjar man vattningen när knopparna börjar spricka ut (i april/maj beroende av var man bor i landet) och slutar i augusti. Ge rejäla rotblötor vid varje tillfälle. Vattna hellre sällan och mycket, än ofta och lite. Överdriv inte gödslingen av det unga trädet, det minskar härdigheten.

Viktigt att hålla ogräsfritt runt trädstammen. Låt inte gräsmattan växa ända inpå och stjäla det unga trädets vatten och näring.

Unga träd gillas av gnagare och rådjur, speciellt på vårvintern. Sätt ett grovmaskigt nät runt hela trädets yttre grenar. Huvudstammen är viktigast att skydda. Skydda mot åkersork genom att trampa till snön kring trädet och inte ha högt gräs i närheten. Bladlöss kan ge sig på årsskotten och hämma tillväxten, speciellt när det är torrt. Bekämpa med såpvatten.

Tips: Kartgallra gärna frukterna, så blir frukterna större. Riskerna för mal och svamsjukdomar minskar även, när frukterna inte ligger tätt intill varandra.

Uppbyggnadsbeskär redan från början

I början beskär du med sekatör, ingen såg behövs. Lägg alltid ett rakt snitt precis ovan en knopp. Årlig beskärning är mycket viktigt de första tio åren, då byggs stabiliteten upp att hålla framtida skördar och en krona som är luftig så att ljus kommer åt. För unga träd vill man ha mycket tillväxt och då passar vinterbeskärning bäst, när trädet är i vila. Första beskärningen är inkortning av grenar ungefär till hälften över en utåtriktad knopp. Det gör grenarna stabila. Toppskottet ska alltid vara högst. Den första viktiga beskärningen sker kommande vår för höstplanterade äppelträd. Ta bort grenar som växer på varandra, i kors, inåt i kronan och konkurrerar med toppen, även för lågt sittande grenar kan tas bort.

TEXT: Karina Brozinic
FOTO/FILM: SJE Films

Läs även vår guide om hur man väljer äppelträd till trädgården och balkongen.