Anders Stålhand presenterar Årets höstfröjd 2023!

Äppelträd har utsetts till Årets höstfröjd 2023. Äpplet är frukternas frukt! De
rikgivande fruktträden har lång historisk användning i våra svenska trädgårdar. Med vackert vårflor och sortrikedom är den utsedd till Årets höstfröjd 2023 av Stora Planteringsveckan.

– Äppelträd borde finnas på varje tomt värd att kallas för trädgård! Och finns det inte det borde man plantera minst ett, hellre två eller fler, säger Anders Stålhand, trädgårdsprofil från TV, skribent och trädgårdsmästare, samt årets ambassadör för Stora Planteringsveckan. 

Förutom frukterna, så är ett välskött äppelträd vackert med sin ymniga vårblomning. De vitrosa söta blommorna
attraherar många pollinerande bin. Det väcker barndomsminnen av att sitta under ett äppelträd där det surrar av insekter, medan blombladen sakta singlar ner som ett vårsnö. Eller att man pallat ett och annat äpple hos grannen, när grenarna dignat av frestande frukter.

– Med åren växer äppelträdet och skapar en rumslighet i trädgården som är oslagbar!
konstaterar Anders. Det är något magiskt med riktigt gamla knotiga fruktträd, som stått där i generationer. Behåll de äldre träden, och plantera in några nya för kommande generationer. 

Anders berättar vad man ska tänka på när man väljer äppelträd. Det finns många kriterier som storlek, härdighet, när äpplena mognar och vad frukten lämpar sig för m.m. Han visar även hur man planterar ett äppelträd för bästa start. Allt detta kan man se i våra kampanjfilmer och läsa om på vår hemsida. 

Äppelträd finns i alla storlekar och former, även för den lilla trädgården och för kruka på balkongen. De går att spaljéra och ha som häck. Har man bara plats för ett, går det bra att ympa in flera sorter eller köpa ett färdigt så kallat “familjeträd”. Det finns t o m sorter som är framtagna för allergiker. Mångfalden av sorter har gjort denna eviga klassiker till Årets höstfröjd 2023.

TEXT: Karina Brozinic
FILM: SJE Films